torsdag 7 augusti 2014

Princesslyx

Ibland kan man få känna sig som en prinsessa och servera sig själv söta vindruvor på glasfat med fot. Det känns som den ultimata odlingslyxen. Långt ifrån rejäla morötter och stadig kål. Snarare en liten exotisk fläkt med historiska vingslag.
I vårt växthus finns tre olika druvor. Den gröna som vi tror heter Himrod är först ut. En fantastiskt god druva som barnen älskar, kärnfri och supersöt. Lite senare mognar en rosa druva av okänd sort, minst lika god och en mörkblå främling som dock har kärnor. Tyvärr blir sorter med kärnor inte så roliga, det blir som en liten klump i munnen. Så om du vill odla vindruvor, satsa på en kärnfri sort.

Vindruvorna kräver beskärning för att ge bra och inte ta över hela växthuset. De beskärs på vintern runt jul, vilket vi alltid glömmer. Sen gäller det att låta bli dem hela våren, för de blöder om man skär då. På sommaren är det dags igen och då brukar jag gå ganska hårt fram för att vinstockarna inte ska skugga för mycket och ge lagom många klasar. Det finns tydligt beskrivet i beskärningshandböcker hur man ska göra.

Nu kommer vi att äta ekologiska svenska vindruvor varje dag till slutet av september. Princesslyx i flera veckor till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar