Efter att ha gjort den fina Pavlovatårtan i helgen så blev
det fyra äggulor över. Jag tycker inte om att slänga någon mat och därför fick
de ligga i en liten skål i kylskåpet. Men vad skulle jag göra med dem? Fyra
äggulor…. Men vid en runda i köksträdgården så blev det plötsligt självklart.
Där stod den lilla fina romansalladen ´Little Gem´. Den ger fina små huvuden
med krispiga blad som är söta och lite smöriga. En riktig favorit i
köksträdgården. Jag sår flera omgångar under säsongen och det går fortfarande
fint att så om du vill prova den. Sallat gror dåligt när det är för varmt, bäst
att vänta tills man ser att det kommer lite ostadigare svalare väder några
dagar. Det går också att ställa en frösådd i odlingsbrätte någon dag lite
svalare i kylskåp eller källare för att stimulera groningsprocessen.
Romansallad är basen i den goda rätten Ceasar sallad. En
original Ceasar sallad innehåller romansallad, brödkrutonger, hyvlad parmesan
och en fantastiskt god dressing. Dressingen görs normalt på ett ägg som kokas i
tre minuter (exakt), därefter gröpes ur och blandas med 1 msk vitvinsvinäger, 3
sardeller, 1 tsk dijonsenap och en halv vitlöksklyfta. Allt körs kort i mixer
och därefter tillsätts 1 dl olja i fin stråle och 4 msk finriven parmesan, lite
salt och peppar.
Men nu hade jag ju fyra äggulor och inga sardeller. Det fick
bli en variant där jag körde äggulorna ca 20 sekunder i mikron för att
kvarvarande äggvita skulle stelna till, därefter blandade med 3 tsk dijonsenap,
2 msk vitvinsvinäger och två små vitlöksklyftor från färsk vitlök från
trädgården och tillsatte sedan drygt 2 dl solrosolja i stråle och minst en dl
parmesan. Lite salt och peppar till det och det smakade himmelskt.
I kylskåpet fanns också två bitar kycklinglår sedan en
tidigare middag, bara att bena ur och dela. Ett par skivor av helgens kalljästa
baguetter tärnades och stektes i olivolja.
Ett par sockerärtor fick också vara med på denna Ceasar
sallad med twist!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar