måndag 14 juli 2014

Ljuvliga bär

Nu är den ljuvliga tiden här när alla underbara bär börjar mogna i trädgården. Hos oss finns klassiker som jordgubbar, krusbär, röda, vita och svarta vinbär men även lite ovanligare bär som vita smultron, smulgubbar, vita jordgubbar, amerikanska blåbär, jostabär (korsning krusbär och svarta vinbär), gula och röda hösthallon, sibiriska björnbär och taybär (korsning hallon och björnbär).
En fin dessert med bär är Pavlovatårta där botten med frasig maräng täcks med ljuvlig hemgjord lemon curd med ägg från de egna hönorna, lätt vispad grädde och bär efter säsong. I helgen blev det svarta och röda vinbär, taybär, smulgubbar, vita jordgubbar och vita smultron.

De vita bären har fördelen att fåglarna inte förstår att de är mogna och låter bli dem. Det krävs lite träning, speciellt för de minsta i familjen, att lära sig att se när bären är mogna. Men när det släpper lätt från sitt fäste och fröna ändrar färg från grönt till rödbrunt, då är de klara.
Vita smultron revar sig och blir en utmärkt marktäckare. Allra störst blir bären när de får skugga under en del av dagen. De mognar såklart lite senare i det läget men är väl värda att vänta på eftersom de blir så mycket större.

Blommorna på tårtan är gurkört, en ettårig växt med ätliga blommor. Den är i sin ursprungsform vacker blå men finns också i en vitblommande form. Om man väl har börjat odla den så frösår den sig villigt och kommer år efter år. Jag brukar spara några plantor när de kommer upp på våren och när jag väl ser att jag har en vit och en blå så rycker jag bryskt upp de andra. En fullvuxen planta tar nämligen väldigt stor plats. Även bladen går att äta och smakar lite gurkigt, men de är så stickiga att jag låter bli. Men blommorna vill jag inte vara utan, så fina i sallad, på en tårta eller infrusna i en isbit!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar