lördag 26 juli 2014

Tricolor bönor

Äntligen dags för första bönorna! Bönor är en favorit hos de flesta i familjen och de smakar verkligen fantastiskt nykokta med lite smör och flingsalt på. Gröna haricotes verts av olika sorter, gula vaxbönor och den snygga purpurbönan Velour står på menyn just nu. När jag väljer sorter letar jag i beskrivningarna efter hög kvalitet i smak och att bönorna är trådfria. Vissa sorter kan nämligen bilda en trådighet i baljan som inte är så roligt, det blir tuggigt och tråkigt om bönan får växa sig minsta lilla för stor. Jag har hittat flera sorter som ger smala fina bönor med små frö av haricotes verts typ, tex Proton, Maxi och Nautica. Bönfrö behöver varm jord för att gro, minst 12-15 grader, och man behöver vänta till slutet av maj med att så dem. Jag tjuvstartar med en omgång i växthuset i början av maj som sedan planteras ut efter två- tre veckor.  Någon vecka efter att de planteras ut sår jag en omgång till direkt på friland. I slutet av juni blir det en omgång till i växthuset som blir utplanterade efter ett par veckor på platsen där de första potatisarna blivit upptagna. På så sätt får jag bönor under lång tid.

När bönorna väl börjar ge skörd så blir det mycket och det gäller att plocka var tredje dag ungefär för att bönorna inte ska bli för stora. Bönor är en av de grönsaker som jag upplever ger mest tillbaka, färska bönor är faktiskt ganska dyra att köpa och det är lätt att själv producera många kilo. Det finns både buskbönor och störbönor, hos oss finns både och men främst buskbönor. Jag upplever att kvaliteten på bönorna är bättre på busksorterna, men inget kan slå en störböna i skörd per kvadratmeter odlingsyta (jo kanske en squash :)).

Vi gör gärna en sallad med ljumma kokta bönor, tunt skivad rödlök, smulad fetaost och en vinägrett på en god olivolja. Kokta bönor lindade med bacon snabbt grillade blir ett fint tillbehör vid grillfesten. Många bönor hamnar i frysen efter att blivit lätt förvällda i saltat vatten.

Synd bara att fina Velour på bilden inte är lika vackert lila efter tillagning, det lila försvinner som ett trolleritrick när bönan hamnar i kokhett vatten och upp kommer sedan en vackert mörk grön böna. Från Velour till smaragd kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar